Aug 20 2012 Australiškas cigarečių ženklinimas gali tapti precedentu kitoms šalims

cigarečių pakuotės

 

Australijoje galutinai patvirtinta visiems gamintojams vienoda cigarečių pakuotė galėtų paplisti į tokias šalis kaip Jungtinė Karalystė ar Naujoji Zelandija, neatmeta šių valstybių pareigūnai.

Kaimyninei Naujajai Zelandijai, kuri dėlioja savus apribojimus rūkalų pakuotėms, galutinis australų teismų sistemos sprendimas šią savaitę suteikė “didesnį saugumo jausmą”, nurodė Tariana Tuna, šalies asocijuotoji sveikatos ministrė.

“Tai ne tik Australijos vyriausybės pergalė, manau, kad tai pasaulinė pergalė”, – teigė p. Tuna, kurią cituoja “Bloomberg”.

Aukščiausiasis australų teismas, kurio sprendimas įsigalios gruodžio 1 d, galutinai atmetė tokių gamintojų kaip “British American Tobacco” ir “Japan Tobacco” skundus prieš vyriausybę, skaičiuojančią, jog dėl rūkymo sukeltų gyventojų sveikatos sutrikimų ji kasmet praranda apie 33 mlrd. USD.

Pagal naują tvarką cigaretės Australijoje turės būti parduodamos žalsvose pakuotėse su didelėmis nuotraukomis, vaizduojančiomis tabako daromą žalą, – nesveikus organus, vėžiu sergančius žmones ir t. t. Cigarečių markė galės būti nurodyta tik mažomis raidėmis.

Anot Robo Cunninghamo, Kanados vėžio draugijos vyriausiojo politikos analitiko Otavoje, vienai šaliai pritaikius tabako kontrolės priemonę, kitoms tampa lengviau padaryti tą patį. Kanada buvo pirmoji 2001 m. ant rūkalų pakuočių pradėjusi spausdinti vaizdinius perspėjimus ir ja pasekė apie pusšimtį kitų valstybių.

“Tai, ką tikimės pamatyti, yra domino efektas visuomenės sveikatos naudai. Neišvaizdžios pakuotės teigiamo poveikio įrodymai, sukaupti Australijos aukščiausiame teisme, bus naudingi kitoms šalims, besistengiančioms pritaikyti griežtas tabako kontrolės priemones”, – sakė Margaret Chan, Pasaulio sveikatos organizacijos vadovė.

Už sveikatos sritį atsakingi pareigūnai Jungtinėje Karalystėje “atidžiai įvertins teismo sprendimą” dėl pakuočių ženklinimo tvarkos Australijoje, teigė Anne Milton, šalies sveikatos ministrė.

“Mes svarstome, ar kitoks pakavimas galėtų būti naudingas viešajai sveikatai”, – nurodė ji.

Britų prekybos rūmų teigimu, standartizuotos pakuotės įvedimas JK gali prasilenkti su šios šalies tarptautiniais įsipareigojimais, pavyzdžiui, susitarimams dėl intelektinės nuosavybės su Pasaulio prekybos organizacija.

JAV cigarečių gamintojai savo ruožtu kliaujasi pirmąja Konstitucijos pataisa, saugančią žodžio laisvę, tačiau prieš tabako gaminių vartojimą kovojančių organizacijų teigimu, ši kliūtis gali būti perlipta įrodžius, jog ribojimai būtini visuomenės sveikatai apsaugoti.

Stambiausi tabako pramonės atstovai, tarp jų ir „Philip Morris“, kuri ketina tęsti ginčus su valdžia kitose bylose, buvo apskundę praėjusiais metais priimtą nutarimą teismui. Gamintojai teigė, kad prekių ženklų ir spalvų pašalinimas nuo cigarečių pakelių labai sumažins jų pelnus, ir tvirtino, jog draudimas naudoti logotipus bei prekių ženklus pažeidžia jų intelektinės nuosavybės teises.

Šaltinis: VZ.lt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *