Jun 20 2011 “TeliaSonera”: už “Skype” telefone reikės mokėti

skypemoney

Per artimiausius metus Skandinavijos telekomunikacijų grupė „TeliaSonera“ apmokestins skambučius iš tokių mobiliosios IP telefonijos programų kaip „Skype“.

Kita vertus, žiemą „TeliaSonera“ ir kiti operatoriai vartotojams pasiūlys daug pigesnių tarptinklinio duomenų perdavimo paslaugų visoje Europoje ir 4G technologiją palaikančių planšetinių kompiuterių ar išmaniųjų telefonų, teigia Hakanas Dahlstromas, „TeliaSonera“ Mobiliojo ryšio verslo srities prezidentas.

Pono Dahlstromo teigimu, „TeliaSonera“ neprieštarauja, kad vartotojai skambina „Skype“ iš mobiliųjų telefonų, tačiau tokia galimybė netrukus kainuos.

„Dar nežinome, kaip apmokestinsime mobiliąją IP telefoniją, tačiau tikrai apmokestinsime. Jau konsultavomės ir su Ryšių reguliavimo tarnyba. Neprieštaraujame, kad vartotojai naudotųsi šiomis technologijomis, tačiau nemokamų pietų nebūna, o ryšių pramonė turi derintis prie nuolat vykstančių pokyčių“, – kalba p. Dahlstromas.

Vis dėlto jis užsimena ir apie geresnes naujienas. Pavyzdžiui, šiuo metu daugybė operatorių derasi dėl galimybės savanoriškai piginti tarptinklinio duomenų perdavimo įkainius, o „TeliaSonera“ atstovas tvirtina, kad daugelyje Europos šalių mobiliuoju internetu pigiau galėsime naudotis nuo šios žiemos. Be to, iki metų pabaigos „Omnitel“ savininkę turėtų pasiekti pirmieji 4G mobiliojo interneto technologiją palaikantys planšetiniai kompiuteriai ir išmanieji telefonai. Kol kas ši technologija ir Lietuvoje yra skirta daugiausia nešiojamiesiems kompiuteriams su 4G modemais.

Tarp netolimos ateities naujovių p. Dahlstromas mini ir netrukus daugelyje išmaniųjų telefonų atsirasiančias artimojo lauko duomenų perdavimo (NFC) mikroschemas. Jos leis telefoną naudoti kaip raktą nuo namų, biuro, viešbučio kambario, automobilio ar net kaip mobiliąją piniginę.

Visi šie sprendimai „TeliaSonerą“ domina, tačiau mobilieji mokėjimai parduotuvėse telefonu turėtų vartotoją pasiekti kiek vėliau nei kitos NFC naujovės, kadangi šia sritimi domisi ir bankai, kortelių operatoriai, tokiems sprendimams reikia derintis su daugiau suinteresuotų pusių ir skirtingų technologijų.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *